Kaksi uutta esimerkkiä siitä, kuinka teemme teollisuuden energiantuotannosta kestävämpää

VSS:n sisaryhtiö Suomen Teollisuuden Energiapalvelut STEP Oy päätti vuoden 2019 kahdella uudella sopimuksella, jotka molemmat osoittavat innovaatiovoimamme ja kykymme kehittää pitkäaikaisia energiaratkaisuja, jotka vähentävät merkittävästi asiakkaidemme ympäristövaikutuksia.

Yksi sopimus on tehty Lahti Energia Oy:n kanssa. Fazer on päättänyt investoida ksylitolin tuotantoon, joka on kasvava markkina, ja siksi yritys rakentaa tätä varten tuotantolaitoksen Lahteen. Laitos puolestaan tarvitsee uuden höyryntuotantolaitoksen. Lahti Energia omistaa tämän, ja heillä on energiantoimitussopimus Fazerin kanssa. STEP vastaa laitoksen toiminnasta ja kunnossapidosta 20-vuotisella sopimuksella Lahti Energian kanssa, samoin kuin projektinhallinnasta ja vastuusta hankinnoista, teknologiasta, laadunvalvonnasta ja käyttöönotosta

Uusi höyryntuotantolaitos on loistava esimerkki kiertotaloudesta, koska polttoaine koostuu pääasiassa itse tuotannon sivuvirroista, joita ei voida käyttää uudelleen. laitos on määrä ottaa käyttöön vuoden 2020 loppuun mennessä.

Toinen sopimus on tehty Avena Kantvik Oy: n kanssa, joka on Avena Nordic Grain Oy:n (Avena) tytäryhtiö ja kuuluu Apetit-konserniin. Avena tuottaa tehtaallaan mm erilaisia rypsiöljytuotteita. Nyt rakennettavan biohöyrylaitoksen omistaa Avena. STEP toteuttaa hankkeen ja vastaa laitoksen toiminnasta ja kunnossapidosta pitkällä sopimuksella.

Hanke mahdollistaa fossiilisten polttoaineiden käytön merkittävän vähentämisen ja neitseellisten polttoaineiden osittaisen korvaamisen tuotannon sivuvirroillaUuden laitoksen myötä Avenan tuotannon energianhankinnan CO2 päästöt pienenevät noin 9 500 tonnia vuodessa.

Molempien  laitosten operatiivinen valvonta tapahtuu muuten STEP:in Koskenkorvan valvomosta, josta kaikkia STEP: n etäkäytettävät höyryntuotantolaitoksia ohjataan.